Fogfelépítés, avagy miből lesz a cserebogár?

Hiába szép egy vers, ha nincs benne rím, s hiába csábító egy szép piros alma, ha benne kukac lakmározik. Hasonlóképpen van ez a fogainkkal és a mosolyunkkal is, hiszen egy szép mosoly csúnya fogakkal nem épp vonzó és dekoratív.*

A szép és egészséges fogak állapotának megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fogászati kontroll, amely során fény derülhet az esetleges problémákra. Ám sok esetben az ellenőrzés későn történik. Ilyenkor a fogakat gyakran már nem elég betömni, mert azok állapota ennél jóval komolyabb beavatkozást igényel. ”Gyökérkezelés, foghúzás, fogpótlás, implantátum”, csak néhány lehetséges opció a fogak ellátására.

Aktuális cikkünk most egy olyan fogászati eljárást vesz górcső alá, aminek alkalmazásával a fogpótlás fogalma teljesen új értelmet nyer.

A fogfelépítés a fogak megmentésének egyik leghumánusabb módja, hiszen ilyenkor első lépésként a még meglévő fogat, vagy annak gyökerét építi fel a fogorvos, nem pedig egy pótlást helyez be a fog helyére. De hogy miről is szól pontosan ez az egész, hogyan kell elképzelni, és milyen esetekben alkalmazzák, arról a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő fogszakorvosát, Dr. Győrfi Adrienne-t kérdeztem.

A fogfelépítés folyamata nagyban függ a fogak aktuális állapotától.

Általánosságban véve mégis milyen lépésekből áll ez a beavatkozás pontosan?

  • Mindenekelőtt egy alapos állapotfelmérésből, amelynek során többek között felmérem, hogy milyen jellegű az adott fogászati probléma. Nagyon lényeges szempont a megoldás technikai kivitelezésének a szakszerűsége, a megfelelő matrica felhelyezése, a matrica fogászati ékekkel történő kiékelése és a nedvedző fogínyrészek eltávolítása. Előfordulhat, hogy a fog annyira lepusztult állapotban van, hogy alig látszódik ki az ínyből. Ilyen esetben ínyműtéttel kell biztosítanom, hogy ép fogfelszínhez jussak, amihez utána már hozzá lehet építeni a hiányzó fogszövetet pótló anyagokat. Az esetek többségében csapot vagy csapokat helyezek el a fog dentinjébe vagy a gyökércsatornába, melyek segítségével helyreállíthatom az adott fog eredeti állapotát.

Milyen esetekben merül fel a fogfelépítés lehetősége, mikor válik szükségessé?

  • A fogfelépítést a fogak rossz állapota teszi szükségessé, illetve a fogfelépítéssel azt kerüljek el, hogy ki húzzuk a rossz állapotban lévő fogat. Azzal sokan még ma sincsenek tisztában, hogy mit is jelent egy kihúzott fog pontosan, és miért kell a hiányzó fogakat pótolni, pedig az ok igen egyszerű. A foghiány következtében, a még meglévő fogakat nem megfelelő módon terheljük, amitől a foghiányt határoló fogak eldőlnek, a hiánnyal szemközti fog pedig benő a hiányzó fog helye felé. Emiatt a harapási magasság csökken, ami azt eredményezi, hogy állkapocs ízületi problémák alakulnak ki, fejfájás, nyakfájás teszi tönkre napjainkat. Továbbá a hiányzó fogak miatt nem tudjuk az ételt megfelelő módon aprítani, s ez a későbbiekben emésztési panaszokat okozhat.
    Fogfelépítésre lehet szükség például olyan esetekben is, amikor egy foghiány pótlásakor, a hiányt határoló fogra koronát kellene tennünk, de az érintett fog vagy nagyon rossz állapotban van, vagy már csak egy csonk, gyökér van meg belőle, amire önmagában még nem lehet koronát helyezni. Ilyen esetekben sajnos sok fogorvos ki is húzza a rossz fogat, hiszen a felépítés folyamata nem két perces művelet, és nagy szakértelmet igényel. Ám én azt vallom, hogy a saját fognál még nem találtak ki jobbat! Így tehát a fogak pótlásánál az a legoptimálisabb, ha a fogpótlást a páciens saját fogira tesszük, nem pedig egy beültetett műcsonkra alapozva pótoljuk a foghiányt.

Miért érdemes a fogakat felépíteni?

  • Sok esetben például rögzített fogpótlással csak úgy lehet pótolni a foghiányt, ha a környező fogakat mindenképpen megtartjuk. Ezzel szemben viszont, számos rendelőben inkább a foghúzást és az implantátum beültetését részesítik előnyben, ami a páciensek számára igen rémisztő képet festhet fogaik további sorsáról. Mi azonban a Fehérgyöngyben fontosnak tartjuk, hogy a betegeink számára a legjobb és legtartósabb fogászati megoldásokat válasszuk, ezért nálunk a fog eltávolításának lehetősége csak a legvégső esetben merül fel.

Mi még az előnye ennek az eljárásnak?

  • A fogfelépítés során vissza tudjuk állítani a lepusztult fogak eredeti állapotát, helyreállítjuk a rágófunkciót, illetve gyönyörű esztétikai eredményt biztosítunk a páciens számára. Mindezt akár egy alkalommal a rendelőben!

Mennyire tartós megoldás ez?

  • Egy felépített fog tartóssága az esztétikus fogtömésekhez mérhető, ami megfelelő szájápolás esetén, hosszú távú megoldásnak tekinthető. Persze a rendszeres szakorvosi ellenőrzésről sem szabad megfeledkeznünk.

Milyen anyagokat használnak a fogfelépítéshez?

  • A Fehérgyöngyben kizárólag a legkorszerűbb anyagokkal és eszközökkel dolgozunk. A fogszövet pótlására különböző nagy keménységű tömőanyagokat használunk. A tömőanyagok foghoz való kötődését speciális ragasztókkal erősítjük. A fogfelépítéshez szükséges technikai segédeszközök, a különböző csaprendszerek elengedhetetlen feltételei a magas színvonalú munkának, ezek biztosítják a felépített fogak hosszú élettartamát.

Milyen anyagi vonzata van egy fogfelépítésnek?

  • A fogfelépítés minden esetben költségesebb eljárás, mint például egy fogtömés. Sokkal nagyobb az anyagigénye, emellett a fogba helyezett csap is plusz költséget jelent a beteg számára. Azonban, lévén, hogy hosszú távú megoldást biztosíthatunk általa, mindenképpen megtérülő befektetés.

Milyenek a páciensektől érkező visszajelzések?

  • Abszolút pozitívak, nagyon hálásak a betegek azért, hogy a mi rendelőnkben megmentjük a fogaikat, nem pedig kihúzzuk. A fogfelépítési eljárásunk iránt igen nagy az érdeklődés, amiben fontos szerepet játszik az, hogy egy lepusztult foggyökérrel érkező beteg, a kezelés után már saját, felépített foggal távozhat. Ez pedig mindennél nagyobb elégedettséget és örömöt okoz a hozzánk forduló betegeknek.

A saját fog felépítése tehát abszolút elsőbbséget élvez bármilyen művi fogpótlással szemben a Fehérgyöngyben, és bár lehet, hogy idő és pénzigényes beavatkozás, annak ténye, hogy általa hosszútávon megőrizhetjük saját fogainkat, nem teszi kérdésessé, hogy ha van választási lehetőségünk, akkor miként döntsünk.Horváth Kitti Gabriella

Forrás: Szép Élet Magazin

Budapest, 2011. március 4.

Megtekintések: 5034

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Fogászatportál –nak.

Csatlakozzon a(z) Fogászatportál hálózathoz

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek