szájszag megszüntetése

A kellemetlen lehelet megszüntetése

A szájszag (halitózis) egyrészt egészségügyi problémák tünete lehet, másrészt komoly, a hétköznapokat megrontó problémákat is okozhat. Új ismerősünk elfogadásánál, megítélésénél a testszag mellett a száj illata vagy szaga fontos szerepet játszik, ezért a kellemetlen lehelet beilleszkedési, kommunikációs problémákat idézhet elő, sőt a párkapcsolat minőségét is  befolyásolhatja.

A szájszag oka többnyire a szájban keresendő, ugyanis a szájszag legtöbbször az elégtelen szájápolás következtében jön létre. A fogakon, fogínyen és főként a nyelven lévő lepedék baktériumokat tartalmaz, és kellemetlen szagokat eredményez. A helytelen szájápolás miatt,  az elégtelen fog és nyelvtisztítás következtében a lepedék felhalmozódik a fogakon, a fogközökben, tasakokban, a nyelven, ami kellemetlen szagot eredményez. A szájszag az ínytasakok fertőződése esetén fogmosással is csak rövid időre szűnik meg.

Emellett a fogkő képződés is hozzájárulhat a szájszag kialakulásához. A lyukas fogak, időskori fogsorviselés, a száj bakteriális betegségei is okozói lehetnek ennek a kellemetlen tünetnek. Emellett bizonyos gyógyszerek szedése is elősegíti a kialakulását, valamint a szájszárazságban szenvedő betegek is panaszkodnak bűzös leheletre. A kellemetlen lehelet komolyabb szájbetegségek és más szervek, mint pl. gyomor betegségének is lehet a tünete. A dohányzás, alkoholfogyasztás ugyancsak okai lehetnek a szájszag kialakulásának. Táplálkozási szokások, mint pl. az egészségtelen táplálkozás,  a túlzott cukorfogyasztás, a rendszertelen étkezés ugyancsak okozhat szájszagot.

Általában reggel, ébredés után a lehelet kellemetlen szagú, köszönhetően az éjszakai szájmozgás hiányának. Amennyiben nem történt előző este fogmosás, a szájban éjjel erjedő ételmaradékok szintén hozzájárulnak a szájszag kialakulásához. Ezért az esti fogmosás elmulasztása melegágya a reggeli kellemetlen lehelet kialakulásának.

Mit tehetünk ellene?

A szájszag megszüntetésében alapvető fontosságú a rendszeres és alapos szájápolás, a fogmosás. Fogmosás előtt elengedhetetlen a fogselyem rendszeres használata is, amivel kiküszöbölhető, hogy a fogközökben megmaradjon a lepedék, illetve fogkő képződjön. Emellett ajánlatos a szájvizes fertőtlenítés is.

A halitózisban szenvedő pácienseknél a kiváltó okokat, pl. a helytelen szájápolást vagy egyéb betegségeket kell megszüntetni, ekkor megszűnik a kellemetlen lehelet is.

A szájszag megelőzése miatt fontos kiemelni a rendszeres és szakszerű fogorvosi ellenőrzés fontosságát is.

Szájszag esetén a fogorvosi segítség nélkülözhetetlen. A fogkő eltávolítása, a szuvas fogak betömése, régi koronák eltávolítása, vagyis a száj teljes körű rendbetétele után ez a kellemetlen tünet és a vele járó még kellemetlenebb problémák is megszűnnek.

 

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek