mozgó fogak rögzítése

Mozgó fogak kezelése

Nagyon sok páciens észleli, hogy meglazulnak a fogai. Eleinte csak a fogak mozgása a zavaró, de később a mozgó fogak érzékennyé válnak, és ki is eshetnek.

Mitől mozognak a fogak?

A legtöbb esetben a fogkőképződés okozza a fogak mozgását. A fogkő rárakódik a fogakra, és miután a fogkő rengeteg baktériumot tartalmaz, a fogíny gyulladását váltja ki. A fogíny egyrészről elpusztul azért, mert a fogkő rárakódik a fogínyre is, és mechanikailag lenyomja a fognyakról, másrészről a fogíny gyulladása ugyancsak a fogíny visszahúzódását okozza.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

Ha a fogkő nem kerül eltávolításra, ínygyulladás alakul ki. A tartósan jelenlévő fogkőben lévő baktériumok krónikus fogágy betegséget okoznak, és ennek következtében lebomlik a fogainkat körülvevő csont.  Ennek eredményeként fogaink meglazulnak, majd kihullanak. Emellett a fogkő esztétikailag is igen zavaró.

Ha időben észleli a páciens a fogínygyulladást, és a fogorvos kezeli a fogakat és az ínyt, a fogínysorvadás lassítható, a fogágy gyulladásos betegségei kezelhetőek. Az alapos fogkő eltávolítás, a gyökérfelszín lesimítása, valamint a lézeres tasakkezelés csökkentik a gyulladásos folyamatokat, így az íny immunitása, védekezőképessége elegendő lehet a további gyulladás legyőzéséhez.

A fogak sínezése

A fogak sínezése koronákkal, hidakkal vagy egyéb fogászati sínező technikákkal történhet. A sínezéssel lassítható a további foglazulás, így a sínezéssel megtarthatjuk a már mozgó fogakat. Ezekkel a fogászati sínezési technikákkal a mozgó fogak mozgása megakadályozható.

Fogak sínezése merevítő szalaggal

A fogak sínezése történhet merevítő szalaggal is. A fogorvoslás modern módszereivel pl.: a szálerősítéses merevítéssel lehetőség van a mozgó fogak visszaerősítésére. A mozgó fogakat egy ragasztórendszerrel kezeli a fogorvos, majd a mozgó fogakra helyezett merevítő szalagot a fogorvos egy speciális folyékony kompozit anyaggal itatja át. Ez a szalag olyan erős mechanikai tulajdonságú, hogy nem engedi mozogni a fogakat. Akár hiányzó fogakat is pótolhatunk ezzel az eljárással.

 Miért jó a szalagos merevítés?

  • A szalag merevíti a mozgó fogakat, így helyreáll a rágófunkció
  • A szalag nem látszódik, így tökéletesen esztétikus
  • Sínezéssel, több évvel megnyújthatja a fogorvos a fogak életét

 

A csiszolás nélküli fogpótlással ugyancsak rögzíthetjük a fogakat, pótolhatjuk a hiányzó fogat. Ebben az esetben a fogorvos a hiányt határoló fogakba betétekkel rögzíti a hiányzó fogat pótló műfogat.

 

A fogak sínezése csak akkor eredményes, ha a fogíny, a csont gyulladásos folyamatait megszüntette a fogorvos, azaz a fogágy teljesen gyulladásmentes. Alapvető elv a fogak sínezése során, hogy a professzionális szájtisztítás nélkül a sínezés önmagában nem hatékony.

Sajnos súlyos mértékű foglazulás után a fog a csontos fogágy helyett már csak egy kötőszövetes részben rögzül. Ilyen esetben a mozgó fogat el kell távolítani és a fogorvosnak fogpótlást kell készítenie. Fontos tudni, hogy a hosszan fennálló, kezeletlen fogágy gyulladás az egész szervezetre kiható gócként szerepelhet.

 

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek