szájhigiénés(szájhigiéniás) kezelések

Miért van mindenkinek szüksége szájhigiéniás (szájhigiénés) kezelésre?

Az emberek fogain foglepedék, majd a lepedékből fogkő keletkezik. A foglepedék a fogakon lévő baktériumokból és szerves anyagokból áll. A nyál oldott ásványi anyagai sók formájában kicsapódnak a lepedékben, és így kialakul az esztétikailag is zavaró sárgás-barna színű, kemény fogkő. A lepedéknek és a fogkőnek több káros következménye is van. Egyrészről a fogakon fogszuvasodás (caries) alakul ki, másrészről a lepedék és a fogkő hatására ínygyulladás a szervezet válasza.

Az ínygyulladás egyik jele, ha vérzik az íny, és livid, lilás színű. Az ínygyulladást általában szájszag is kíséri. Az ínyvérzés felléphet fogmosáskor, vagy evéskor, azaz ha erősebb mechanikai behatás éri a fogínyt. Az ínygyulladás kezdetben fájdalmatlan, de a gyulladás előrehaladtával az íny érzékennyé válik. Az ínygyulladás ráterjedhet a fogakat tartó szövetekre, a fogágyra, aminek következtében fogágygyulladás (parodontitis) alakul ki. A krónikus ínygyulladás, fogágy gyulladás a fogak meglazulásával, majd elvesztésével járhatnak.

Különösen fontos a szájhigiénés kezelés bizonyos embereknél, például kismamák esetében, akik a terhesség alatt átalakuló hormonális háztartás miatt sokkal fogékonyabbak az ínygyulladásra. Ezenkívül, számos ember genetikailag hajlamos a fogkőképződésre, mivel nyáluk magasabb koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat.

 

Milyen szájhigiéniai (szájhigiénés) kezelések léteznek?

Fogkőleszedés

A fogkő elmeszesedett foglepedék, amelyben a nyál ásványi anyagai lerakódtak, és amelyet fogkefével már nem lehet letisztítani. A kialakult fogkövet kizárólag fogorvosi beavatkozással, ultrahangos eljárással és kézi műszerekkel lehet eltávolítani.

Polírozás

A polírozás célja a fogkő eltávolítás után visszamaradt elszíneződések eltávolítása és a felületi egyenetlenségek elsimítása. A polírozással lassítani tudja a fogorvos az újabb fogkő réteg kialakulását.

Elszíneződések eltávolítása

Kis koncentrációjú fogfehérítő anyagokkal a polírozás után esztétikusabbá teheti a fogorvos a fogakat.

Megfelelő szájápolással a foglepedék és a fogkőképződés mértéke csökkenthető. A már meglévő fogkő csak fogorvos vagy szájhigiénikus közreműködésével, fogorvosi műszerekkel távolítható el. Nagyon fontos, hogy bármilyen fogorvosi munka előfeltétele az ép és gyulladásmentes íny. Mindezek miatt egy korrekt fogászati ellátás során a fogászati kezelések első lépése a teljes száj professzionális tisztítása, azaz professzionális szájhigiénés kezelés.

Mi történik a szájhigiénés kezelés során?

A szájhigiénés kezelés során a fogorvos vagy a dentálhigiénikus teljesen megtisztítja a fogakat a rájuk rakódott lepedéktől és fogkőtől, majd részletesen elmagyarázza és megtanítja a páciensnek, hogyan tudja fogait továbbra is tisztán tartani a mindennapjai során. Megismerteti a pácienst az egyéni szájápolás eszközeivel és módjaival, megtanítja a helyes fogmosásra és a fogselyem-használatra, valamint személyre szabott fogápolási tanácsokkal látja el.

Milyen gyakran kell ismételni a szájhigiénés kezelést?

Megfelelő egyéni szájápolás mellett is képződik idővel lepedék és fogkő, különösen a nehezen tisztítható területeken. A lepedék és fogkő képződés mértéke függ a nyál minőségétől, a fogak helyzetétől, a páciens étkezési szokásaitól és még számos egyéb öröklött és szerzett tényezőtől, de legfőképpen az egyéni szájápolástól. Célszerű a fogkőképződésre való hajlamtól függően átlagosan három-hat havonta ellátogatni a fogorvosi rendelőbe kontroll vizsgálatra, illetve szükség esetén szájhigiénés kezelésre.

 

 

 

 

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek