Gyermekfogászat

A gyermekfogászat az egyik legfontosabb területe a fogászati ellátásnak, hiszen gyermekkori fogazati állapotunk, a fogorvoshoz kapcsolódó jó vagy rossz élményünk, egész életünkre meghatározhatja egészségünket, fogorvosi látogatásaink gyakoriságát, a fogászati kezelésekhez való hozzáállásunkat.


Mit kell tudni a szülőknek a gyermek fogaival kapcsolatban?

Sok szülő azt hiszi, hogy a tejfogakat nem kell betömetni, mert azok helyett úgyis kinő majd a maradó fog. EZ HATALMAS TÉVEDÉS!


A szuvas tejfogakból kiinduló gyulladások ráterjedhetnek a maradó fogak csírájára, így azok már az előtt károsodhatnak, mielőtt a szájüregbe kerülnének.


A tejfog is fájhat! A fogfájás a kisgyermeket megviseli, a gyermek fél a fogorvostól és a fogászati kezeléstől. A gyermek félelme sok esetben lehetetlenné tesz a fogászati beavatkozást.


Fontos tudni, hogy az utolsó tejfog mögött, még a fogváltás előtt kibújnak az első maradó fogak, az első nagyőrlők. Azaz a kisgyermeknek nem potyog még ilyenkor ki a tejfoga, ezért sok szülő ezeket is tejfognak nézi. Kellő figyelem hiányában mire a többi maradó fog kezd kibújni, ezek már szuvasak lesznek.


Gyermekfogászati kezelések

Fogászati ellenőrzés

A gyerekeknél ugyanúgy érvényes a fél évenkénti ellenőrzés fontossága, mint felnőtteknél. A kisgyermeket akkor kell hozzászoktatni a fogorvoshoz, a fogorvosi rendelőhöz, amikor még vagy nincs szükség fogászati kezelés végzésére, vagy a fogászati kezelés nem jár fájdalommal. Ajánlott kor kb. 4 év.


Tejfog tömés

A fogorvos a tejfogakba olyan tömőanyagból készít fogtömést, amely fluorid leadásra képes. Ez a tulajdonsága a tömőanyagnak a többi fogra is kedvező hatással van, ugyanis a fogak kevésbé szuvasodnak.


Tejfog gyökérkezelés

Ha a szuvasodás nagyon mély, akkor elérheti a fogbélkamrát, és emiatt a tejfog gyulladt állapotba kerülhet vagy akár el is halhat. Ilyenkor gyökérkezelésre, esetleg foghúzásra lehet szükség.


A tejfogak gyökérkezelésekor a fogorvos megnyitja a fogat, kitisztítja a belsejét és egy speciális tejfog gyökértömő anyagot, majd ideiglenes tömést helyez a fogba. A fogorvosnak gyermekeknél is meg kell próbálni lezárni a fogat, mert különben az ételek elzárhatják a bemeneti nyílást, és ilyenkor fájdalom léphet fel. A tejfog melletti duzzanat, esetleg láz esetén szükség lehet antibiotikumos kezelésre is. Ha az ideiglenes tömés mellett 1-2 héten át panaszmentes a gyermek, akkor a fogorvos elkészíti a tejfog végleges tömését.


Sajnos, ha a tejfog nem gyógyul, panaszt okoz a gyermeknek, akkor a fogváltásig a kezelést többször meg kell ismételni, a fog megtartása érdekében. Súlyosabb esetben szükségessé válhat a tejfog eltávolítása.

 

 
Tejfog eltávolítás

A tejfogak eltávolítására több esetben is sor kerülhet.


  • Gyökérkezelt fog esetében


  • Mozgó tejfog esetében


    • A maradó fogak az előbújásuk előtt folyamatos nyomást gyakorolnak a tejfogakra. A nyomás hatására, a tejfog gyökere felszívódik. A tejfogak legtöbbször maguktól esnek ki, vagy a gyermekek maguknak távolítják el. Akad olyan példa is, hogy a mozgó tejfogakhoz nem mernek hozzányúlni a gyerekek és a szülőknek sem engedik meg. Ilyen esetben fogorvoshoz kell fordulni.


A tejfogak eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. Abban az esetben, ha a fogat már csak az íny tartja, nem szükséges injekciót adni. Elegendő az érzéstelenítő spray vagy zselé használata is.


 
Fogvisszaültetés

A fogvisszahelyezés legtöbbször a gyermekkori balesetekből adódik. A leggyakrabban a felső metszőfogak sérülnek, amelyek vagy kiesnek, vagy megmozdulnak, vagy koronai részük letörik. Minden esetben szükséges az azonnali orvosi konzultáció, hogy a későbbi problémákat, mint pl. a maradó fog foggyökerének sérülését elkerüljük!

 


Baleset következtében kiesett fog ellátása

Tanácsos rögtön fogorvoshoz vinni a gyermeket, ugyanis a balesetek során kiesett fogat, a legjobb azonnal visszahelyezni a helyére. A visszahelyezésig a fogat a gyermek szájában, kis pohár vízben vagy tejben áztatva kell tartani. A fog gyökerét lehetőleg ne fogdossuk össze. A fogorvos érzéstelenítésben visszahelyezi a fogat és a visszahelyezett fogat a szomszédos fogakhoz rögzíti. Ezt követően a gyermek tetanuszoltást és antibiotikumos kezelést kap. A visszahelyezést követően a fogorvos kb. 1 hónap múlva ellenőrzi a fog vitalitását, ha elhalt gyökérkezelést végez.

 
Baleset következtében megmozdult fog ellátása

Ha a fog csak megmozdult, de nem esett ki, a fogorvos a fogat a szomszédos fogakhoz rögzíti.

 
Baleset következtében sérült, letört fog ellátása

Ha a fognak a koronai része sérült, de meg van a letört darab, akkor a fogorvos a letört darabot visszaragasztja. Ekkor a legkedvezőbb az esztétikai hatás. Ha nincs meg, akkor vagy műanyag koronával, vagy tömőanyaggal pótolja a fogorvos a letört koronai részt.


Barázdazárás

Miután a fogszuvasodás többek között a rágófelszín mély barázdáinak aljára bejutott baktériumok elszaporodása következtében alakul ki, ezeken a fog felszíneken nagyon gyakran talál a fogorvos fogszuvasodást. A fogszuvasodás megelőzésére alkalmazzák a fogorvosok a barázdazárást. A barázdazárt felszíneken ugyanis nem alakul ki szuvasodás. A barázdazárás legeredményesebben a frissen elő bújt, ezért még egészen biztosan nem szuvas őrlőfogak esetén alkalmazandó. Természetesen, ha a barázdákkal rendelkező fog nem szuvas, úgy a későbbiekben is érdemes lezárni a barázdákat. A barázdazárás során a fogorvos a fog alapos megtisztítása után, fúrás nélkül, egy speciális folyékony tömőanyaggal (barázdazáró anyaggal) tölti ki a mély barázdákat, ezzel könnyebben tisztíthatóvá téve őket. Miután fúrást nem igényel, és pár perc alatt elvégezhető, a kisgyermeknek egyáltalán nem kellemetlen. Jó alkalom, hogy megismerkedjen a fogászati kezelésekkel, és kellemes, bizalmas kapcsolat alakuljon ki közte és a fogorvos között. A barázdazáró anyag tökéletesen feltölti a barázdarendszert, és megakadályozza a későbbi bakteriális fertőzést.


Helyi fluorkezelés

A fluorid a fog kemény szöveteibe beépülve erősíti a fogakat, ezáltal nemcsak csökkenti a fogak érzékenységét, hanem ellenállóbbá is teszi azokat a szuvasodással szemben.
Többnyire azonban elégtelen mennyiségben kerül bevitelre a fluorid.


A fluor szervezetbe juttatására számos mód van. Bejuttatható táplálékokkal, ivóvízzel, a mindennapi szájápolás kapcsán pedig a fogkrémek, öblítők használatával kerülhet fluorid a szervezetbe. Az elégtelen bevitel kiegészítése két úton lehetséges. Egyrészt szisztémásan, pl. fluorral dúsított só, tej, víz fogyasztásával vagy fluortabletta adagolásával. Emellett helyileg, a fogfelszínre történő magas fluoridkoncentrációjú zselék, lakkok applikálásával is történhet. Ezek az ecsetelő zselék a nagy fluortartalmuk miatt kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, kizárólag a fogorvosi rendelőben alkalmazhatóak. Helyi flourid kezeléssel a kezdetleges szuvasodási folyamatok megállíthatók, visszafordíthatók és a fogzománc ellenálló képessége növelhető.


Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Fogászatportál –nak.

Csatlakozzon a(z) Fogászatportál hálózathoz

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek