gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Mikor végez gyökérkezelést a fogorvos?

A fogorvos abban az esetben végez gyökérkezelést, gyökértömést, ha meg akarja tartani, meg akarja menteni a páciens fogát. A fogfájás sok esetben megszüntethető az adott fog gyökérkezelésével. Ilyenkor a fogorvos, a fogkorona és a gyökér csatornarendszeréből eltávolítja a gyulladt vagy elhalt idegeket, majd a kitisztított csatornarendszert megtömi. A beavatkozás a közhiedelemmel ellentétben nem szükségszerűen fájdalmas beavatkozás.

Gyökérkezelés azokban az esetekben javallott fogászati eljárás, ha pl. a szuvasodás eléri a fogbelet. A fog esetében a speciális anatómia (merev, kemény fallal határolt üreg, emiatt nincs lehetőség a duzzanattal járó megfelelő véráramlás növekedésre) következtében a gyulladásos folyamatok másképpen zajlanak le. Nagyon sokszor a fog gyulladása hihetetlen fájdalommal jár, és nagyon gyorsan a fog elhalásához vezethet.

 

A gyökérkezeléstől többnyire félnek az emberek, mert sok páciens arról számol be, hogy fájdalmas volt a gyökérkezelése. Ha a fogorvos megfelelően érzésteleníti a fogat, akkor nem fáj a gyökérkezelés!

 

A gyökérkezelés fő célja a gyökércsatorna tisztítása a baktériumoktól, a fogbél (pulpa) eltávolítása, valamint a gyökércsatorna kitöltése a gyökértömő anyagokkal. A gyökértöméssel a fogorvos megelőzi, hogy a baktériumok a gyökércsatornából továbbjussanak a fog gyökércsúcsi területére, a csontba.

Amennyiben a fogbél fertőzése már átterjedt a gyökércsúcsi területre, a gyökérkezeléssel, a gyökértöméssel a fogorvos megállíthatja a fertőző ágensek szabad áramlását, így a gyökércsúcsi területre jutott maradék kórokozót a szervezet már általában képes elpusztítani. Ezért nem igaz az az állítás, hogy ha ciszta vagy granulóma van a fog gyökércsúcsa körül, akkor rögtön rezekciót (gyökércsúcs csonkolás) kellene a fogorvosnak végeznie. Jó gyökértöméssel elkerülhető a szájsebészeti műtét!

 

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés, a gyökércsatorná(k)hoz való hozzáférési nyílás preparálásával kezdődik. Ez után a fogorvos kitisztítja, feltágítja a gyökércsatornákat. Ezt a munkafolyamatot a fogorvos gyökérkezelő tűkkel végzi. A gyökérkezelő tűkkel történő tisztítást fertőtlenítő oldatok használatával egészíti ki a fogorvos.

Ahhoz, hogy a fogorvos pontosan a gyökércsatorna végéig tisztítsa, tömje a fogat, a gyökércsatornát, a fogorvosnak meg kell határoznia a gyökércsatorna pontos hosszát. A gyökércsatorna hosszát a fogorvos röntgenfelvétellel, illetve elektromos hosszmeghatározó berendezés segítségével határozhatja meg. A pontos méret alapfeltétele, a pontos gyökértömésnek.

A gyökérkezelést a fogorvos gépi gyökértágító eszközökkel is végezheti.

 

Ha a fog panaszos volt, illetve a fog gyökércsúcsán a röntgenfelvételen elváltozást lát a fogorvos, akkor a fogorvos a fogat “gyógytöméssel” zárja le, azaz több ülésben gyökérkezli a fogat.

Nagyon fontos, hogy a gyökértömést mielőbb jó fedőtömés, a fog végleges felépítése kövesse, ezzel is biztosítva a megfelelő gátat a baktériumok számára.

Tudnunk kell, hogy a különböző fogaink eltérő számú és lefutású gyökércsatornákkal rendelkeznek. A gyökérkezelések ennek megfelelően eltérő kivitelezésűek, és az áruk sem azonos.

 

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek