Góckutatás-Gócbetegség

Gócbetegség

Gócfertőzés alatt azt, az emberi szervezetben lezajló folyamatot értjük, amelynek során egy a szervezet valamely részén fennálló helyi gyulladásból a baktériumok vagy azok toxinjai a szervezet más területeire jutnak, megbetegítve az ott lévő szerveket. A helyi gyulladást gócnak nevezzük, a kiváltott betegséget pedig gócbetegségnek.

Sokszor csak véletlen leletként észleli a fogorvos, hogy egy fog betegsége kapcsán akár gócbetegség is állhat a háttérben. Máskor az egészségügy más területéről küldenek a fogorvoshoz pácienst a gócbetegség gyanújának kivizsgálására.

A góc általában tünetszegény krónikus gyulladás. Gócként szerepelhetnek a fogak, a  mandulák, a középfül, az arc- és a homloküreg krónikus gyulladásai, de gócbetegségeket okozhatnak a vastag- és a vékonybél-, az epehólyag-, a petefészkek gyulladásai is.

A hosszan tartó, krónikus gyulladás területéről a baktériumok a szervezet más távolabbi részeire jutva kiváltják a gócbetegséget. Gócbetegségnek tartjuk pl. a foltos és nagyfokú hajhullást, a kopaszodást, az ekzémát, az endocarditist (szívbelhártya gyulladás), a gyermekkori asztmát. De egy góc, bárhol okozhat gyulladást, elváltozást a szervezetben, legyen az ízületi, vese vagy máj probléma.

Gócbetegség gyanúja állhat fenn a következő tünetek esetén

 • Hajhullás (foltos)
 • Egyes kiütésekkel járó bőrgyógyászati betegségek
 • Nőgyógyászati betegségek – petefészekkel kapcsolatosan
 • Férfi nemi szervekkel kapcsolatos betegségek – prosztata
 • Ízületi betegségek  

A fog eredetű gócok az összes góc több, mint10 % -kát teszik ki. Fog eredetű gócként szerepelhetnek:

 • az elhalt fogak, beleértve a gyökérkezelt fogakat is, ha a gyökértömés nem megfelelő, pl. nem zárja le a gyökértömés korrektül a gyökércsatornát. A rossz gyökértömés esetén a baktériumok elszaporodhatnak, és a gyökér körül helyi gyulladás, elváltozás alakul ki.
 • krónikus ínygyulladás. Ebben az esetben a fogakon lévő lepedékben és fogkőben megtelepedő baktériumok lehetnek a gócbetegség okozói.
 • krónikus fogágy betegség. Az íny és a csont pusztulása miatt kialakuló tasakok szintén ideális helyet jelentenek a baktériumok számára.

 A fogszuvasodás és a szívbetegség kapcsolata

Több tanulmány szerint a fogszuvasodás vagy íny problémák miatt fiatalkorban elvesztett fogak megnövelik a szívbetegség kialakulásának a kockázatát. Ezek az adatok megerősítik azt a feltételezést, mely szerint összefüggés lehet a szájhigiénia (szájhigiéné) és a szívbetegségek kialakulása között.

Gócbetegség kivizsgálása a rendelőben

 • A fogorvos vitalitás vizsgálatot végez, amellyel megállapítja, hogy van-e elhalt fog a páciens szájában.
 • A fogorvos röntgenfelvételt készít, amellyel a panaszmentes elváltozások is kimutathatóak.
 • Gócnak tekinthetjük a nagyobb gyökércsúcsi elváltozásokat (granulóma vagy ciszta). Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden gyökércsúcs körüli elváltozás viselkedik gócként! A góc gyanúja akkor merül fel, ha egyéb szisztémás betegség is áll a háttérben, melynél gócbetegségre gondol az orvos.

Ha valamely gócbetegség fog eredetének a gyanúja áll fenn, akkor a fogorvosnak célszerű  fogászati röntgenfelvétellel ellenőrizni a fogakat. Potenciális gócként kell tekinteni minden elhalt fogat vagy fog körüli tasakot, ínygyulladást, rossz gyökértöméssel ellátott fogat.

Gócbetegség kezelése

 • Súlyosabb esetben a gócként szereplő fog diagnosztizálásakor a foghúzás a megoldás. Amennyiben valóban ez volt a góc a szervezetben, a szervezet egyéb helyén kialakult gócbetegség gyorsan gyógyulni kezd.
 • Sokszor gyökérkezeléssel is megszüntethető a gócbetegség. Ebben az esetben, fogászati röntgenfelvétellel ellenőrizhető, hogy a gyökércsúcsi elváltozás eltűnik.

A góc felszámolása érdekében a fogorvosnak tökéletes gyökértömést kell készítenie. Az ínygyulladás ill. fogágy betegség kezelése során alapos és rendszeres fogkő eltávolítást kell végezni.

A gócbetegség góc eredetét azzal igazolhatja a fogorvos, ha a góc eltávolítását követően a gócbetegség tünetei megszűnnek. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a gócként értékelt elváltozás még nem biztos, hogy gócfertőzést okoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy fogászati gócként értékelt fogat eltávolít a fogorvos, vagy új gyökérkezeli, de a gócbetegség tünetei (pl. hajhullás) megmaradnak, a góckutatást tovább kell folytatni a szervezetben!

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek