Fogpótlás

Fogpótlás

Az esztétikai fogászati beavatkozások egyik fontos területe a fogpótlás. A fogorvosnak a páciens egyéniségének legmegfelelőbb, az arc vonalaihoz legharmonikusabban illeszkedő fogpótlást kell elkészítenie. A fogpótlások közé tartoznak a cirkónium vagy teljes porcelán koronák, hidak, illetve a héjakkal vagy direkt kompozitokkal történő korrekciók. A fogpótlások elkészítése gyakran hosszas fogorvosi előkészületet, gipszmodelleken megmintázott viaszfelépítést igényelnek a tökéletes eredmény elérése érdekében.


Korona, mint fogpótlás

Koronát akkor készít a fogorvos, ha egy fog olyan nagymértékben károsodott, hogy abba fogtömést készítve már nem érhet el tartós eredményt, illetve ha a maradék foganyag nem elegendő egy fogtömés elhorgonyzására. A koronához a fog előkészítését a fogorvos a fogászati rendelőben fogászati csiszolóeszközök segítségével végzi, majd az előkészített csonkról precíziós lenyomatot vesz. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát, melyet a fogorvos egy következő alkalommal ragaszt be. A csiszolás és a beragasztás közti idő alatt a csonkot védeni kell a hő ingerektől, emiatt érdemes a fogorvosnak ideiglenes fogpótlást készítenie.

Napjaink fogászati gyakorlatában a fémvázas kerámia (porcelán) leplezésű, illetve teljes porcelán (teljes kerámia) anyagú korona a legelterjedtebb. A fémváz készülhet aranyból, azonban a teljes kerámia pótlások tökéletes esztétikája és hasonl ára kezdi kiszorítani a nemesfém vázú koronákat. Napjaink legmodernebb eljárása során az esztétikus koronákat a fogtechnikus egy számítógépes tervezőprogram (CAD/CAM rendszer), három dimenziós képe alapján mikroszkopikus pontossággal faragja ki egy tömör cirkónium blokkból. Ez a fogpótlási módszer, nem csak a pontosság, de a kivételesen jó anyagminőség miatt is egyre elterjedtebb, ugyanakkor igen költséges eljárás. Korona készülhet kivehető fogpótlások stabilabb rögzítése céljából is pl: kapocstartó korona, teleszkóp korona.

 

Fémkerámia korona

A fémkerámia korona gyakran választott fogpótlás típus. A fémkerámia korona, mint ahogy ezt a neve is mutatja, minden esetben tartalmaz egy fém vázat, ez a korona belsejében helyezkedik el, ez kerül a lecsiszolt fogcsonkra. A vázat kívülről élethű, a meglévő fogakhoz tökéletesen illeszkedő porcelánleplezés borítja, ez teljesen elfedi a fémet. A fémváz anyaga többféle lehet, az egyszerűbb fémtől a nikkelmentes fémen át az aranyötvözetig. A végleges porcelánleplezés természetessége, esztétikája nagyban függ a váz anyagától, a kialakítás módjától, a fogtechnikus szakmai tudásától, és nem utolsó sorban a leplező anyag minőségétől.

Mikor ajánlja a fogorvos a fémkerámia koronát?

Fémkerámia korona kerülhet önállóan egy-egy fogra szóló koronaként, vagy pótolhatunk vele hiányzó fogakat is, ekkor fémkerámia híd készül. Az oldalsó fogak területén tökéletes választás minden olyan esetben, amikor fémallergia gyanúja nem merül fel. Front területeken is alkalmazható, bár manapság ezen a területen egyre több fogorvos és páciens a fémmentes, cirkon- porcelán fogpótlásokat, koronákat választja.

Fémkerámia korona vállas előkészítéssel

A modern fogászati szemlélet szerint korona készítésekor az íny esztétikájára és az íny egészségére is ügyelnie kell a fogorvosnak. Korona készítésekor az íny épsége csak a koronát tartó fog vállas előkészítésével őrizhető meg. Az így elkészített korona mellett az íny egészséges, rózsaszín és feszes marad.

 

Esztétikus kerámia (porcelán) híd

Vannak olyan fogászati esetek, amikor a páciens egy-egy foga olyan nagymértékben károsodik, hogy a fogorvos a legmodernebb konzerváló fogászati, illetve parodontológiai eljárásokkal sem tudja megmenteni a destruált fogat. Ilyenkor a fogorvos a fog eltávolítása után vagy implantátumot helyez be, vagy hidat készít. Több fog hiánya esetén a fogorvos, gyakran a két eljárást kombinálja. Csakúgy, mint a közlekedést elősegítő hidaknak, a szájüregbe készített hídnak is vannak pillérei, melyek lehetnek előkészített fogak, illetve lehetnek implantátumok. A pillérek közti hiányt hidalják át a pillérekkel összekötött hídtagok. A hídpillérként szereplő fogak előkészítését a fogorvos csiszolóeszközök segítségével végzi, majd az előkészített csonkról lenyomatot vesz. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a hidat, melyet a fogorvos egy következő alkalommal ragaszt be.

 

Fogbeültetés, implantáció

Foggyökér beültetés, fogbeültetés, műgyökér beültetés,  implantáció, azonnali implantáció

A foghiányok pótlására számos lehetőség van. A foghiányt pótolhatja pl. a fogorvos fogbeültetéssel. A modern fogászati rendelők szinte mindegyikében elérhető ez a fogászati megoldás. Ha a fogorvos és a páciens nem a fogbeültetést választja, akkor egy sorközi foghiány pótlásához a szomszédos, sokszor teljesen ép, fogak lecsiszolására van szükség. Sorvégi foghiányok esetén a rögzített fogpótlások elkészítése kiegészítő támasz nélkül nem lehetséges, így a páciens nehezen megszokható kivehető pótlás viselésére kényszerülne. Az előbbiek miatt óriási előrelépést jelent a fogorvosi implantátumok megjelenése, fejlődése és mindennapos használata.

Ahhoz, hogy egy implantátum megfelelően becsontosodhasson, a befogadó környezetnek egészségesnek, gyulladásmentesnek kell lennie.

Foghúzás után ajánlott 2-3 hónapot várni, hogy az eltávolított fog gyökerének helyén megfelelő mennyiségű csont képződjön a műgyökér befogadására. Ha tömör, jó szerkezetű és gyulladásmentes a csont, bizonyos esetekben a foghúzás után azonnal is végezhető fogbeültetés.Sajnos az implantátumok használatának is vannak korlátai. Például a foghúzások után gyakran annyi csont lebomlik, hogy megfelelő méretű implantátum elhelyezésére már nincs lehetőség. Ilyenkor csontpótlás vagy, a felső állcsont esetén arcüreg emelés jelenthet megoldást. Az implantátum behelyezését követően kb. 3 hónapra van szüksége a teljes csontosodás eléréséhez. Ez alatt az idő alatt csak olyan esetben terhelhetjük meg felépítménnyel az implantátumot, ha biztosak vagyunk annak csontosodás nélküli (primer) stabilitásában.

 

Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlást akkor készít a fogorvos, ha nincs elég fog, amire rögzített fogpótlást, pl. hidat tudna elhorgonyozni. A fogmeder pusztulása, műtéti beavatkozás nélkül, gyakran csak kivehető fogpótlások készítését teszik lehetővé. Ha már egyetlen fog sincs, a fogorvos teljes kivehető pótlást készít, amit csak a súrlódás illetve az adhéziós erők tartanak a helyén. A teljes kivehető fogpótlás megszokása általában nehéz a páciensek számára, mivel még a szakmailag megfelelően elkészített teljes kivehető fogsorok is el tudnak mozdulni a nyálkahártyáról egy váratlan mozdulat hatására.

A teljes kivehető fogpótlások stabilitását nagymértékben javíthatja néhány beültetett műgyökér. Ilyenkor nincsen szükség annyi implantátum beültetésére, mint rögzített fogpótlás készítésekor.

A kivehető pótlások lehetnek elhorgonyzás nélküli teljes kivehető pótlások, illetve a fogakhoz, vagy implantátumokhoz csatlakoztatható részlegesen kivehető pótlások. A részlegesen kivehető pótlások további csoportokra bonthatók a rögzítés módja szerint.

A kapcsos pótlás a legegyszerűbb és legolcsóbb részleges kivehető fogpótlás. Csúsztatós fogpótlást akkor készít a fogorvos, ha az elülső fogak felhasználhatóak, de a hátsó fogak hiányoznak. Ekkor az elülső fogakra készül egy rögzített híd, aminek a két végén egy sín található, amibe belecsúszik a kivehető fogpótlás. Teleszkópos pótlásoknál a maradék fogra/fogakra készül egy ún. teleszkópkorona, amire rácsúszik a kivehető részben lévő, neki megfelelő másik korona.

 

Héj (kerámia, kompozit )

A kerámia (porcelán) héj az esztétikai fogászat egyik legelegánsabb megoldása. Gondos tervezést, nagyon precíz fogelőkészítést kíván a fogorvostól és tökéletes munkát a fogtechnikustól. Kisebb esztétikai problémák esetén a fogorvos, a szájüregben megmintázott un. direkt héj készítésével oldja meg a páciens esztétikai problémáját.

A héj olyan vékony, a fog színével azonos színű fogászati anyagból készített restauráció, mely a fognak csak a külső, ajak felé eső felszínét borítja. Ehhez a fogpótlási megoldáshoz, a fogorvos csak minimális foganyagot távolít el.

A héj anyaga szerint lehet porcelán héj (kerámia héj), vagy kompozit héj. Héjat elsősorban esztétikai indikációk miatt készít a fogorvos. Ilyen esztétikai ok lehet például, ha más fogászati módszerrel, mint pl. a fogfehérítés, nem tüntethető el a fogelszíneződés. Héj készítését indikálhatja az elülső fogak alaki rendellenessége, illetve  túl nagy rés a metszőfogak között.

 

A héj elkészítése

A fogorvos a fogzománcba történt finom előkészítés után lenyomatot vesz, majd a héjat a fogtechnikus a kívánt formára és színre elkészíti. Amennyiben jóval fehérebb fogakat szeretne a pácins, a héjkészítés előtt szükséges valamelyik típusú fogfehérítést alkalmazni.

Az előkészített fogakra ideiglenes héjat készít a fogorvos, melyek ideiglenes ragasztással rögzülnek. Kb. egy héttel később elkészül a porcelán héj, melyet a fogorvos beragasztással rögzít a helyén. A ragasztás kémiailag rögzíti a porcelán héj belső felszínét a foghoz.

 

Csiszolás nélküli fogpótlások

Ép, vagy kissé károsodott fogak esetében a hagyományos, csiszolásos fogpótlási technika túl sok ép foganyagot távolít el. A korona készítéséhez a fogorvos a zománc- és dentin felszínt körben eltávolítja, lecsiszolja a fogról. Ez egy kevéssé szuvas vagy kisebb töméssel ellátott fog esetén felesleges foganyag veszteséghez vezet.

A fenti probléma kiküszöbölésére fejlesztették ki az úgynevezett betéttel (inlay) elhorgonyzott hidakat, vagy egyszerűbb nevükön csiszolás nélküli fogpótlásokat. A hiányt határoló fogak zománcának elcsiszolása helyett, a fogakban lévő kisebb szuvasodás, vagy tömés üregének átalakításával egy speciális üreget hoz létre a fogorvos. Mind a foghiány előtti, mind a foghiány mögötti fogban szükség van ilyen kis üregre.

A két üregbe a betétek, egy speciális ragasztó segítségével kerülnek beragasztásra. A betétek között, a hiányzó fog pótlására közti tagot mintáz meg a fogtechnikus.

 

 

 

 

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek