Fogászati kezelések kismamáknak

A nők életében az egyik legszebb időszak és egyben a legnagyobb boldogság, ha gyermeket várnak. A kismamáknak ilyenkor különösen gondot kell fordítaniuk a testi egészségükre, azért, hogy a születendő gyermekük számára a legoptimálisabb belső környezetet biztosítsák. A magzat egészségi állapota az édesanya egészségétől-, így annak táplálkozásától is függ. Ha a kismama szájában rossz fogak, ínygyulladás, szájüregi betegség fordul elő, akkor a rágás fájdalmas lehet, aminek következtében a kismama nem szívesen rág, így nem jut elegendő tápanyag a szervezetébe. Ez természetesen a kisbabát is hátrányosan érintheti.

Nem csak a babára veszélyes, ha a kismama nem törődik a fogaival, de ha az édesanya nem figyel eléggé az áldott állapottal és a szoptatással együtt járó változásokra, akkor elveszítheti a fogait. Nagyon sok kismamától lehet hallani, hogy a „terhesség alatt mentek tönkre a fogai”. Ezen minden kismama tud segíteni, ha akar és, ha odafigyel!


Mire kell figyelniük a kismamáknak?

Terhességi ínygyulladás alakul ki a kismamáknál

A várandós állapot ideje alatt a szervezet anyagcseréjében, hormonháztartásában olyan változások mennek végbe, amelyek mind az édesanya mind a gyermek szervezetére lényeges kihatással vannak. Többek között a kismama szervezetében végbemenő fokozott ösztrogén- és progeszterontermelés következtében a szövetekben növekszik a véráramlás. A különböző hormonális-, és a kismama anyagcseréjében bekövetkezett változások a szájüreget is érintik. Csökken a kismama nyálának antibakteriális hatása, emellett a fogíny vérzékenyebbé és érzékenyebbé válik. Az íny vérbő és duzzadt lesz, kevésbé lesz ellenálló a lepedékben és a fogkőben lévő baktériumokkal szemben. A kismamák a fogíny érzékenysége és vérzése miatt mellőzik ennek a területnek az alapos tisztítását, így a lepedékben található baktériumok elszaporodnak. Ennek következtében nem csak a fogak romlanak, de pusztul a fogíny és az állcsontok csontozata is. A fokozott lepedék képződés a fogkő képződését is elősegíti. Duzzadt, vörös, vérzékeny ínnyel gyakran találkozhatunk a terhesség teljes ideje alatt, azonban az ínygyulladás súlyossága a második és harmadik trimeszterben jelentősen megnő.


Áldott állapotban fokozódhat a fogszuvasodás gyakorisága

Miután a kismamáknál nagyon gyakori az ínygyulladás, ami a legtöbb esetben ínyvérzéssel, érzékenységgel, sőt fájdalommal is jár, sok kismama elhanyagolja a fogmosást, nem mossa a fogínyét sem. Az elégtelen fogmosás, szájápolás következtében a fogakon, a fogínyen és a nyelven lepedék halmozódik fel. A lepedék és a benne lévő baktériumok hatására tovább fokozódik az ínygyulladás, és a fogszuvasodás kialakulásának az esélye is megnő. Kialakul egy ördögi kör, amiből csak a gondos szájápolással és egy fogorvos segítségével lehet kilépni.

A lepedék képződését nemcsak az elhanyagolt szájhigiéné, elégtelen szájápolás fokozza, de a megváltozott étrend (nagyobb mennyiségű édesség fogyasztása) is elősegíti azt.

Áldott állapotban a nyál összetétele, a nyál pH-ja is megváltozik. Főként a várandósság első harmadában sok kismamánál gyakori az émelygés és a hányás. A szájba kerülő gyomorsav hatására a kismama szájüregi pH-ja savassá válik, ami ugyancsak kedvező feltétele a fogszuvasodás kialakulásának.

Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy várandósság idején csak sokkal alaposabb szájápolással védhetőek meg a kismama fogai a fogszuvasodással szemben.


Mit kell tenniük a kismamáknak, hogy ne romoljanak a fogaik? - Jó tanácsok kismamáknak

Az áldott állapottal együtt járó változások miatt, a kismamáknak különösen oda kell figyelniük a szájápolásra. Rendszeresen kell járniuk fogorvoshoz, és fokozottan ellenőriztetniük kell a szájukat. A kismamáknak sűrűbben kell fogászati szűrésre, ellenőrzésre járniuk, mint egyébként. Nagyon fontos a fogkövek eltávolítása, fogközök speciális tisztán tartása, az íny rendszeres masszírozása, a fognyakak polírozása. Kezeletlen ínygyulladás következtében, fogágy betegség alakulhat ki, aminek hatására a fogak tartószerkezete elpusztul, a fogak meglazulnak, és idővel ki is eshetnek. Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel a bajok megelőzhetőek.

Minden kismama, lehetőleg minden étkezést követően mosson fogat, de legalább naponta kétszer, reggel és este. Az esti fogmosást semmiképp se hagyják ki, ugyanis éjszaka lecsökken a nyáltermelődés, és ilyenkor, nincs ami semlegesítse a nyál savas kémhatását. A mindennapos fogmosást, ajánlott különböző szájápolási kellékekkel – fogselyem, fogközi fogkefe, szájzuhany, enyhe koncentrációjú szájöblögetők/szájvizek - kiegészíteni. Az esti fogmosás alkalmával használjon a kismama fogselymet is. A fogselyemmel a fogak egymás felé néző felszínei tisztíthatóak. Ha nem használja valaki a fogselymet, akkor a fogak oldalsó felszínéről nem tudja eltávolítani a lepedéket. A fogköztisztító kefék ugyancsak nagyon hasznos szájápolási termékek, a fogak egymás felé tekintő felszínét tisztítják meg, és eltávolítják az ide beszoruló ételmaradékokat is. A már megszokottnál is többet kell ilyenkor fogat mosni,a fokozott édességfogyasztás valamint a gyakori hányások is megkövetelik ezt.

Tévhitnek bizonyul az, miszerint a kismamának azért mennek tönkre a fogai, mert "a gyerek elveszi az anyuka fogából a kálciumot". A várandósság során, az anyai szervezet a fokozott kálcium szükségletet egyrészt a megnövekedett kálcium felszívódásból, másrészt az ásványi sók hiányában a csontállományban levő tartalékokból biztosítja. Tehát nem emiatt mennek tönkre a kismamák fogai!


Fogászati góc jelentősége a kismamáknál

Számos tudományos vizsgálat eredményei bizonyítják, hogy a kismamák ínygyulladása, fogágy betegsége koraszülést okozhat. A fogágy betegségben szenvedő kismamáknál háromszor-négyszer nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek, mint az egészséges fogínyű kismamáknál. Szinte minden várandós nőnél fellép a fogágy betegség valamelyik formája, ezért rendkívül fontos a kismamák fogászati szűrése. Ezek az állapotok gócként szerepelhetnek a kismamák szervezetében, és másodlagos elváltozásokat, góc betegségeket okozhatnak. Ugyancsak góc lehet a szervezetben az elhalt vagy a rosszul, elégtelenül gyökérkezelt fog is.


A várandósság során esetlegesen szükséges fogászati kezelések

Amennyiben egy tervezett terhességről van szó, ajánlott még a terhesség előtt teljes mértékben helyreállítani a fogazatot.De nem kell félniük a kismamáknak, mert a fogászati kezelések a terhesség alatt is biztonságban elvégezhetőek. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha a kismamáknak a várandósság/szoptatás alatt semmilyen fogorvosi kezelésre nem lenne szükségük.


A rendszeres fogorvosi ellenőrzés lényegesen fontosabb a kismamák esetében, mint különben.

Napjainkban a különböző fogászati kezelések mellett a fogorvosnak hangsúlyt kell fektetnie már a megelőzésre is. A nyugati, fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban a fogszuvasodás megelőzését már magzati korban megkezdik. A megfelelő, gondos szájápolás, valamint a professzionális megelőző (prevenciós) fogászati kezelés rendkívül hasznos a várandós állapot során, és természetesen később is.

Elengedhetetlen a rendszeres fogkő- és lepedékeltávolítás valamint a rendszeres (2-3 havonta) szűrővizsgálat.

Nagyon fontos, hogy a kismama első alkalommal tájékoztassa a fogorvost a várandós állapotáról, ugyanis ilyenkor a fogorvosnak több tényezőt is figyelembe kell vennie a fogászati kezelések során.


Fogászati érzéstelenítés

Az általánosan alkalmazott helyi érzéstelenítő oldat – a 2%-os Lidocain – a kismamáknál is alkalmazható, nem károsítja a magzatot, de a fogorvosnak célszerű ebben az időszakban Ultracain oldattal végeznie az érzéstelenítést. Az altatást a terhesség első harmadában lehetőleg kerüljük.


Fekve kezelés

A fogorvosi széket a kismama kényelmének megfelelően kell beállítani, hiszen a has méretének a változása kihatással van a gerincoszlopra is.


Röntgenfelvétel készítése

A napjainkban használatos modern röntgengépek csak nagyon minimális sugárdózist bocsátanak ki, ám ennek ellenére sem ajánljuk röntgenfelvétel készítését, főleg az első 3 hónapban. Röntgenfelvételt kizárólag abban az esetben készít a fogorvos, ha az elengedhetetlen. Erre azonban ritkán kerül sor, hiszen pl. már a gyökérkezelés kivitelezése során is rendelkezésre állnak olyan fogászati eszközök, amelyek a röntgen módszert kiváltják.

Kapcsolódó videó:

Bővebb információ: Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Fogászatportál –nak.

Csatlakozzon a(z) Fogászatportál hálózathoz

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek