Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezelésnek számít minden olyan fogászati kezelés, amellyel a fogorvosnak a fogak megtartása a célja. Minden fogorvosnak a fogak megtartására kellene rábeszélni a pácienseket, hiszen a saját fognál nincs jobb!

Az emésztőrendszer egészségének védelme szempontjából elsőrendű fontosságú a száj egészségének megóvása, betegségeinek megelőzése, korai felismerése és kezelése, valamint a már kialakult károsodások megfelelő helyreállítása.

 
 Fogtömés

A fogak tömése olyan fogmegtartó (konzervatív) fogászati kezelés, amelynek célja a fog koronáján, illetve gyökerén keletkező szuvasodás helyreállítása.

A szuvasodások ellátásakor csak a szuvas részt távolítja el a fogorvos, az egészséges foganyag maximális megkímélése mellett. A fájdalommentes fogászati kezelés során a fogorvost segíti, a kiváló minőségű érzéstelenítő oldatok alkalmazása, és a fúrás során használt modern, vízhűtésű fogászati fúrógép használata. A fogászati tömőanyagok olyan plasztikus anyagok, amelyeket a fogorvos képlékeny állapotban helyez a kavitásba (üregbe), kidolgozza és keménnyé alakítja.

A fogászati anyagok folyamatos és rohamos fejlődésével a régebben gyakran használt amalgámtöméseket napjainkban már leginkább az esztétikus fogtömések helyettesítik.

Amalgámtömés

Régebben igen kedvelt és gyakran használt tömőanyag volt. Napjainkban a higanytartalma és a nem kielégítő esztétikai hatása miatt ma már egyre ritkábban alkalmazzák a fogorvosok. Az amalgámtömés véglegesen elszínezheti a fogakat.

 

Esztétikus fogtömés

Mint az esztétikus tömőanyag neve is mutatja, segítségével a fogorvos tökéletes esztétikai eredményt ér el. Az esztétikus tömőanyagok különböző színárnyalatokban kerülnek forgalomba. A fogorvos színskála segítségével választja ki a páciens adott foga számára a leginkább megfelelő színt. Nagyon sokféle esztétikus tömőanyag létezik, ezek összetétele, minősége és ára nem egyforma. Az esztétikus tömőanyag lehet: kompozit, kompomer vagy üvegionomer.
Ezeket a műanyagalapú fogászati tömőanyagokat a gyártók majdnem minden fogászati esetre ajánlják. Esztétikusak és strapabíróak. Fényre keményednek, fogászati ragasztóval rögzülnek. Típusától függően 5-10 évente ki kell cserélni.

Betét (inlay)

A betét átmenetet képez a fogtömés és a fogpótlás között, mert a fogorvos, lenyomatok alapján a fogtechnikussal készítteti el a betétet. A fogorvos a betétet olyan fog szuvasodás esetén alkalmazza, amikor a fog szuvasodásának helyreállítása töméssel már nem oldható meg biztonsággal. Mivel minden betétet egyénileg az adott fogba készíttet a fogorvos, több kezelési lépésre van szükség a fogorvosi rendelőben. Betét készítése esetén a fogorvos mindkét állcsontról lenyomatot vesz, viaszharapással rögzíti a harapást, és ideiglenes tömést tesz az előkészített kavitásokba ( üregekbe). A betétek általában a fogtechnikai laborban készülnek, utánozzák a fog formáját és esztétikusak.  A fogorvos a betétet ragasztással rögzíti az üregbe. A betét, anyagát tekintve készülhet kerámiából, üvegszállal megerősített kompozitból, titánból vagy aranyból. Az arany a legjobban önthető és legprecízebben formázható fém a fogászatban.

Betétekkel a hiányzó fog pótlását is rögzíthetjük, ilyenkor a fogorvos nem csiszolja le a foghiányt határoló fogakat.

 

Onlay

Abban az esetben, ha a fog nagy része hiányzik, és a fog csücskeit is pótolnia kell a fogorvosnak, akkor olyan betétet készít, ami a fog csücskeit is beborítja. Ezt hívjuk onlay-nak. Anyaga kerámia vagy üvegszállal megerősített kompozit, elkészítési menete megegyezik a betétnél leírtakkal.

 

Csapos fogfelépítés

Sajnos sokszor előfordul, hogy a fog koronájának olyan nagy része elpusztult, hogy egyszerű töméssel, vagy korona készítéssel az elveszett rész már nem pótolható. Ilyen esetekben a gyökér megerősítésére van szükség. A gyökérbe készített csapos műcsonk felépíti a fogat, erre a felületre már készíthető korona, így visszaállítható a fog eredeti formája. A megfelelően kialakított gyökértömés után következik a csap helyének kifúrása, majd beragasztása, ami lehet üvegszálas gyökércsap, vagy a fogtechnikus által készített öntött fémcsap. A csappal felépített fogra a lenyomatvétel után készül a pótlás. Az így felépített fog önállóan és egy híd tagjaként is megfelelően funkcionál.

 

Hogyan készül a csapos fogfelépítés?

A csapos fogfelépítés csak gyökértömés elkészítése után készülhet a fogba. A fogcsonk íny alatti, illetve íny feletti részét először előkészíti a fogorvos a csap, illetve a későbbi korona megtartására, majd a gyökértömés felső 2/3 részét eltávolítja a gyökércsatornából. A gyökértömés gyökércsúcsi harmada a csatornában marad, ez biztosítja a gyökércsatorna lezárását. A gyökércsatorna megfelelő formáját a fogorvosnak speciális csapfúró eszközökkel át kell alakítania ahhoz, hogy a csap a szűk gyökércsatornába stabilan behelyezhető legyen. Az alkalmazott gyökércsaptól függően a csap elkészülhet egy alkalommal a rendelőben (gyári csapok) vagy fogtechnikus igénybevételével (öntött fémcsapok, cirkon csapok) két vagy több ülés alatt. A csap beragasztása után lehetőség nyílik ideiglenes korona felhelyezésére, arra az időszakra, amíg a végleges korona elkészül.

 

Üvegszálas csap

Sok esetben a fogorvos, fogszínű üvegszálas csapot alkalmaz. Az üvegszálas csap egy ülésben behelyezhető, fogtechnikus közreműködését nem igényli. Miután az üvegszálas csap fogszínű, így fémmentes korona esetén sincs átütő fémszín a korona alatt. Kisebb vagy közepesen roncsolódott fogcsonk esetén alkalmazható, ebben az esetben a fogcsonk magasságának az 1 mm-t meg kell haladnia. Amennyiben a fogcsonk erősen az íny alatt található, ez a csap típus nem javasolt.

 

Fém, gyári csapok

Fogtechnikus közreműködését nem igénylő, fém anyagú csapok. Fémtartalmú koronák esetén alkalmazza a fogorvos, amikor a fogcsonk nagymértékben elpusztult, de kb. 1 mm ép foganyag még rendelkezésére áll a fogorvosnak a fogfelépítéséhez. A rendelőben egy alkalommal kivitelezhető a fémcsap behelyezése, és a fog felépítése.

 

Öntött fémcsapok

Fogtechnikus közreműködésére van szükség, az öntött fémcsapos felépítés minimum 2 ülés alatt készül el. Nagymértékben destruált fogcsonkok helyreállításakor jöhet szóba, amikor a fogcsonk széle mélyebben helyezkedik el az íny alatt. Bizonyos fogpótlás típusoknál – például kombinált fogpótlások – statikai szempontból szintén inkább az öntött fémcsap javasolt.

 

Cirkon csapok

A cirkon csap a legmodernebb és a legpontosabb csaprendszernek számít. Szintén fogtechnikai közreműködést igényel, a csapos felépítés ebben az esetben is, minimum 2 ülés alatt készül el. Komolyabb foganyag hiány esetén, elsősorban az elülső fogak (frontfogak) területén készíti a fogorvos, amikor a végleges megoldás, cirkon vázas korona, vagy porcelán korona lesz. Ilyenkor fontos a fogcsonk színe is, hiszen a korona alatti felépítés meghatározza a végleges fogpótlás színét is. A cirkon csapos felépítés esztétikus, hiszen világos, a fog színéhez közelítő színű.

 

 

 

 

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek