Fogékszer

Fogékszer - a fogak díszítésének kultúrája társadalmunkban

A szem, a száj az emberi arc legszembetűnőbb része. Az emberek beszéd közben egymás szemét, száját nézik. A szép fogazat egészséget, a csúnya színű, szuvas fogazat betegséget, igénytelenséget jelez. A hölgyek, ezért, hogy csinosabbak, mutatósabbak legyenek, ékszereket -nyaklánc, fülbevaló, karkötő- hordanak. Ékszereket a férfiak is viselnek. A fogékszer jellemzően nőkön látható inkább, és viselőjének esztétikai látványát emeli. A jól elhelyezett fogékszer kedves, vidám, esetleg szexis megjelenést kölcsönöz. A fogékszer a fiatal, középkorú hölgyek mosolyának díszítésére szolgál. Különböző fajtájú fogékszerek ismertek. Lehetnek megcsillanó kis strassz kövek, fehérek, átlátszóak vagy színesek, de arany lapocskákat is választhatnak a hölgyek. Nem csak a színek, de a formák között is tobzódhatunk.

A fogékszer felhelyezése és eltávolítása nem károsítja a fogakat.

A fogorvos a felső metszőfogakra vagy a szemfogra ragasztja a fogékszert. Az elhelyezést a fogorvos a pácienssel közösen beszéli meg. A fogékszer felhelyezéséhez, a fogorvosnak  nem kell megfúrni a fogzománcot. Az apró kis ékszert a fogorvos egy a fogászat más területein is használt ragasztóval illeszti a helyére. Ezt követően folyékony esztétikus tömőanyaggal rögzíti. A fogékszer a fogzománcot nem károsítja, a fogékszer, a ragasztó nem oldódik a szájban.

Meddig marad a helyén a fogékszer?

Az időtartam függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve esetleges harapási rendellenességeitől.

 

A fogékszer eltávolítása

Ha a páciens idő közben megunja a fogékszer viselését, vagy csak más típusú, mintájú fogékszert szeretne, a fogékszer könnyen eltávolítható, vagy más formára cserélhető. A fogorvos egy fogászati műszer segítségével, egy mozdulattal lepattintja a páciens kérésére a fogékszert.

 

Az esztétikai fogászat fogalma, a fogazat mesterséges megváltoztatásának az igénye egyidős a társadalom kialakulásával. A fogak díszítése iránti igény már a Maya kultúrában is létezett. Az eljárásokat végző „fogorvosok” ismerték a pontdíszítést, féldrágakővel ékesítették a „páciens” mosolyát.

                       

                                Féldrágakővel (jade kő) ékesített fogsor ( i. sz. kb. 750-900)

 

 

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Fogászatportál –nak.

Csatlakozzon a(z) Fogászatportál hálózathoz

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek