Bármely fogászati kérdésben szívesen áll rendelkezésre Dr. med. habil. Győrfi Adrienne kandidátus, PhD, egyetemi docens.

A kérdéseket ebben a topikban lehet feltenni, amelyekre rövid időn belül válasz is érkezik!

Kérdezzen most! Bejelentkezést követően az alábbi űrlap kitöltésével felteheti kérdését...valamint nyomonkövetheti az érkezett válasz(oka)t!

Megtekintések: 6228

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kedves Balázs!

Örülök, hogy ismét hallok Önről! Érdekes a kérdése. Az ilyen önmagával elégedetlen páciens, szerintem nem igazán fogja látni a fogfehérítés eredményességét, akkor sem, ha szemmel láthatóan fehérednek a fogai. Én viszont azt nem látom pszichés problémának, ha valaki, akinek A1-es a fog színe, még fehérebb fogakat szeretne. Persze, ha az A1-es fogszínt nagyon sárgának látja, az furcsa. Igy, ebben az esetben érdemesebb az otthoni fogfehérítés módszerét választania a fogorvosnak, de csak akkor, ha nincs fognyaki kopása, érzékenysége a páciensnek!! Melyik otthoni fogfehérítő anyagra gondolt?



Dr. Tasnádi Balázs mondta:

Kedvenc Docens Asszony!

Pár hónapja érdeklődtem egy bizonyos otthoni fogfehérítővel kapcsolatban. Egy páciensemen kipróbáltuk a hatását. Egyébként minimális mértékben fehérebbek lettek a fogai, de aki igazán fehér fogakat szeretne, annak a rendelői fogfehérítést javaslom. Viszont véleményem szerint egy önmagával kórosan elégedetlen páciens sokkal fehérebbnek fogja látni a fogait, ugyanis elhiszi, hogy fogfehérítő kezelésen esik át, megnyugszik. Talán felfoghatjuk ezt egy pszichoterápiás eszközként az énképzavarral küzdő páciensek kezelésére? Például hogyan kezelünk egy olyan fiatal lányt, aki A1-es fogszínnel rendelkezik, de nagyon sárgának látja a fogait, tévesen? Szerintem ebben az egy esetben érdemes otthoni fogfehérítőt javasolni, mert kisebb anyagi megterhelést jelent és mégis történik "fogfehérítő kezelés". De ez lehet, hogy nincs így a gyakorlatban, Docens Asszonynak mi a véleménye a fogfehérítés "placebo-hatásáról" az egyén lelkiállapotára?

Én csak arra gondoltam, hogy ha esetleg lenne egy tudományos kísérlet, ami a fogfehérítés utáni elégedettséget mérné, érdekes eredményeket kaphatnánk. Kiváncsi lennék, hogy a nem fehérítő hatású géllel(placebóval) kezelt fogakat a betegek fehérebbnek látnák-e.

Egy Opalescence "a kezeléshez lenyomatvételt nem igénylő" fogfehérítőről beszéltem.

Az Opalescence, "a kezeléshez lenyomatvételt nem igénylő" fogfehérítő terméke a Treswhite volt? Nyugodtan írhat termék neveket, hiszen pont ezzel segítünk mind a fogorvosoknak, mind a fogorvostan hallgatóknak. A Treswhite 9 %-os hidrogén peroxiddal és gingiva barrierrel előre megtöltött egyszer használatos sín, kétféle ízesítéssel kapható. Szerintem nem igen hatásos.

Dr. Tasnádi Balázs mondta:

Én csak arra gondoltam, hogy ha esetleg lenne egy tudományos kísérlet, ami a fogfehérítés utáni elégedettséget mérné, érdekes eredményeket kaphatnánk. Kiváncsi lennék, hogy a nem fehérítő hatású géllel(placebóval) kezelt fogakat a betegek fehérebbnek látnák-e.

Egy Opalescence "a kezeléshez lenyomatvételt nem igénylő" fogfehérítőről beszéltem.

Szerintem sem hatásos..

Szerintem a nem fehérítő hatású géllel(placebóval) kezelt fogakat a betegek nem látnák fehérebbnek. Sőt, azt kellene minden fogorvosnak tisztáznia a foghérítés előtt, hogy mi a páciens elvárása. Ebből ugyanis adódhatnak problémák. Csak ezt nem könnyű szavakban elmondani, hiszen színekről beszélünk.

Dr. Tasnádi Balázs mondta:

Szerintem sem hatásos..

jó napot Doktornő!

 

Gacsal Henriett vagyok. fogászati asszisztensként tanulok már fél éve, szeretném megkérdezni,hogy mi az összefüggés, Jobban mondva cariesből,hogy lesz gingivitis? Mert hiába olvasom a tankönyvet nem találok rá érthető választ.

Várom válaszát

 

Köszönöm

Kedves Henriett!

Sajnálom, de csak most vettem észre a kérdését. Nem a cariesből lesz a gingivitis, hanem a lepedékben, szuvasodásban lévő baktériumok okoznak ínygyulladást.

Henni mondta:

jó napot Doktornő!

 

Gacsal Henriett vagyok. fogászati asszisztensként tanulok már fél éve, szeretném megkérdezni,hogy mi az összefüggés, Jobban mondva cariesből,hogy lesz gingivitis? Mert hiába olvasom a tankönyvet nem találok rá érthető választ.

Várom válaszát

 

Köszönöm

Kedves Doktornő!

Parodontológiai plasztika esetén lehetséges a hiányzó ínyrészt állati eredetű kötőszövettel pótolni, vagy mindenképp a szájpadlásból kell szövetet kimetszeni? Utóbbi esetben mennyivel lesz fájdalmasabb a gyógyulás?

Válaszát előre is köszönöm!

L

Kedves Adrienne!

23 éves vagyok, versenyszerűen focizom. Körülbelül fél éve fáj a térdem, és 3 hónapja panaszaimmal el is mentem ortopédushoz. Az ortopédus azt mondta, hogy egy csonthártyagyulladás van a térdemben, ami gócbetegség-eredetű lehet. Ezután felfedeztem, hogy egy korábban gyökérkezelt fogam fölött van egy gyulladási góc. Azóta ezen a fogon gyökér rezekciót végeztek, és eltávolítottak egy kis cisztát a gyökér mellől. Mindez múlt héten történt, a műtét óta rendszeresen szedtem antibiotikumot. Sajnos a térdem még mindig fáj. Az lenne a kérdésem, hogy véleménye szerint mennyi idő szükséges a térdem gyógyulásához, ha tényleg gócbetegség volt a háttérben? Hogy lehetne esetleg gyorsítani a gyógyulásom? Ha esetleg Ön nem tud válaszolni, mit javasol, kihez forduljak a problémámmal?

Válaszát előre is köszönöm,

T. Máté

Szerintem, el kellene jönnie egy gócvizsgálatra.

Időpont egyeztetés miatt, kérem, hogy hívja a 06-20-243-41-75 –ös telefonszámot.Üdvözlettel:Dr. Győrfi Adrienne

timarmate mondta:

Kedves Adrienne!

23 éves vagyok, versenyszerűen focizom. Körülbelül fél éve fáj a térdem, és 3 hónapja panaszaimmal el is mentem ortopédushoz. Az ortopédus azt mondta, hogy egy csonthártyagyulladás van a térdemben, ami gócbetegség-eredetű lehet. Ezután felfedeztem, hogy egy korábban gyökérkezelt fogam fölött van egy gyulladási góc. Azóta ezen a fogon gyökér rezekciót végeztek, és eltávolítottak egy kis cisztát a gyökér mellől. Mindez múlt héten történt, a műtét óta rendszeresen szedtem antibiotikumot. Sajnos a térdem még mindig fáj. Az lenne a kérdésem, hogy véleménye szerint mennyi idő szükséges a térdem gyógyulásához, ha tényleg gócbetegség volt a háttérben? Hogy lehetne esetleg gyorsítani a gyógyulásom? Ha esetleg Ön nem tud válaszolni, mit javasol, kihez forduljak a problémámmal?

Válaszát előre is köszönöm,

T. Máté

Kedves Doktornő!

Kisfiamnak teljesen letört az egyik rágófoga. Először szuvasodott, fájlalta, de mivel tejfogról volt szó, a fogorvosunk nem ajánlotta az eltávolítását. Azóta a szuvasodás "elhatalmasodott", kapott fedőtömést, ecsetelést, és gyökérkezelést is. Mostanra már csak a tejfog karimája maradt meg,(azaz csak a csonkja) mert fokozatosan letöredeztek belőle darabok. Panaszkodott arra is, hogy ezen a területen vérzik a fogínnye. Úgy gondolom (bár laikus vagyok), hogy ilyen állapotban már indokolt az eltávolítás. Felmerült az a kérdésem is, hogy amennyiben nincs fogás a fogmaradványon, milyen módszerrel lehet eltávolítani a tejfogat? Válaszát előre is köszönöm

Kedves Anyuka!

Csak most láttam, hogy írt nekem, elnézést. Nem tudom, hogy hány éves a kicsi, de jó lenne addig ott tartani a tejfogat a helyén, ameddig nem jön ki a tejfognak megfelelő maradófog. Különben a maradófognak nem lesz elég helye, hogy kibújjon. Időpont egyeztetés miatt, kérem, hogy hívja a 06-20-243-41-75 –ös telefonszámot. Üdvözlettel: Dr. Győrfi Adrienne

Hozzászólás a beszélgetéshez

RSS

Hirdetés

Partnerek

© 2018   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek