Nem minden tornagyakorlat tesz jót a fogorvosoknak

Így válasszon olyan gyakorlatot, amitől tényleg javul az állapota


A fogorvosok munkájuk során egyoldalú izomterhelésnek vannak kitéve, különösen azért, mert nagy részben előrehajló fejjel és háttal, testüktől eltartott, előrenyújtott karral kell dolgozniuk. Ennek következménye sok esetben a nyak, váll, illetve hát táján jelentkező fájdalom.

Azonban hiába próbálnak a fittnesz-gépen edzeni vagy egyéb edzésre járni. Sokan panaszkodnak, hogy ahelyett, hogy javult volna az egészségi állapotuk, inkább rosszabb lett. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az erősítő gyakorlatok és a testépítő, edzésprogramok nem szüntetik meg a fájdalmakat, sőt, akár károsak is lehetnek. Ugyanis, ha olyan területekre még rá is erősítünk, melyek állandóan feszülnek, fokozódhat a fájdalom.

Ehelyett olyan nyújtógyakorlatokat kell végeznünk, melyek a sokszor feszülő testrészeket dolgoztatják meg. Az ún. izom-állóképesség növelő torna speciálisan fogorvosoknak kifejlesztett változata alkalmas a foglalkozásukkal járó ártalmak megelőzésére és kivédésére. A vállövhöz a gumiszalagos gyakorlatokat javasolják a szakemberek, a törzs tartóizmaihoz pedig a földön, vagy a nagy labdán végezhető gyakorlatokat. Ezeket minden nap tanácsos végezni, az egyes mozdulatokat sokszori ismétléssel. A férfiaknak különösen oda kell figyelniük erre a problémára, mert kevésbé rugalmasak, mint a nők.

Fontos tehát, hogy a fogorvosok odafigyeljenek, és megelőzzék a foglalkozásukkal járó esetleges ártalmakat, hogy jó életminőséggel sokáig végezhessék munkájukat.

Az összeállítás a Modern Dental Networ irása alapján készült, a linken további hasznos tanácsokat találnak. >>>

A cikk elkészítésében való közreműködését köszönjük Sarkadi Flóra gyógytornásznak, aki szakdolgozatában a fogorvosok körében kialakuló különféle mozgásszervi problémákat vizsgálja. Kérjük, segítsék munkáját a következő linken elérhető kérdőív kitöltésével. (csak 3-4 percet vesz igénybe)

Megtekintések: 184

Válaszoljon erre

Hirdetés

Partnerek

© 2019   Created by admin.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek